piatok 5. marca 2010

HH-60H Rescue Hawk (Late version), Hobby Boss 1/72


Ďalší z vydarených modelov vrtuľníkov od HB. Spolu je tento námorný Hawk ponúkaný až v 5 variantach, teda podobne ako námorný Lynx od toho istého výrobcu.

Manuál je v klasickom HB štandarde, s farebnými kamuflažnými schémami. Ponúkané sú dva markingy v jednotnej svetlošedej námornej kamufláži.

V krabičke je starostlivo zabalených 5 rámčekov zo svetlošedého plastu a 1 rámček čírych dielov. Paneláž a aj nity sú v negatíve. Vyhotovenie detailov, napr. prístrojová doska, sedačky, rotorová hlava, atď, je na vysokej úrovni. Kit obsahuje množstvo prídavnej výstroje a výzbroje, teda aj bez zháňania výzbrojných setov je možné stroj dokončíť v skutočne akčnom prevedení :)

Čo sa týka doplnkov, tak som si objednal (s obavami) lepty od Eduarda. Po zlých skúsenostiach s rastrom v sade pre Lightninga od Trumpeteru, som dosť dlho zvažoval túto kúpu. Nakoniec som riskol a objednál mačku vo vreci. A mal som šťastie, risk mi tentoráz vyšiel, raster je prakticky neviditeľný. Nemusel som vysvetľovať obchodníkovi, že aj keď som si lepty objednal, ale taký nepodarok nezaplatím, našťastie... Rady tlačidiel, ktorých je v kokpite HH-60 hromada, sú ostré a v pohode použiteľné. Vlastne hlavne pre tieto pulty s hromadou tlačidiel majú význam farebné plechy, ručným maľovaním, resp.ďobaním špáradlom, prípadne fixkou, sa nikdy nedá dosiahnút tak dobrý výsledok. Teda v tomto prípade kúpa leptanej sady bola dobrá investícia. Len dúfam, že to nie je výnimka z produkcie Eduardu, ale zjavný pozitívny trend po zvládnutí novej technológie a časom sa znova prestanem báť nakupovať Eduardy.

Negatívne prevedenie nitov  pri vrtuľníkoch môže byť dosť sporné. Ale osobne sa nechystám s tým nič robiť. Práve kombinácia svetlošedej kamufláže, olejoviek s takto prevedenou panelážou a nitmi, môže viesť k efektnému výsledku, práve v mierke 1/72. Čo sa mi na kite ale vážne nepáči je, že bočné dvere pilotov nie sú delené ako v prípade série HB kitov Navy Lynx. Je to veĺká škoda a mne to pravdepodobne pridá hromadu krajne nepríjemnej práce s delením polovičiek dverí z číreho predku a z polovičiek trupu. Alebo sa na to radšej vykašlem...No tiež je veľká škoda, že tieto dvere nerieší ani Eduard sada, ako napr. v prípade Griffona od Italeri a ďalších mixérov :(


 Zopár technických informácii o tejto verzií Hawka: globalsecurity.org

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára