streda 24. februára 2010

Super Lynx HMA.8, HobbyBoss 1/72


Séria nových Lynxov od HB je zaujímavým a vítaným prírastkom na trhu. Z ponuky 5 verzií som si vybral Super Lynx HMA.8. Okrem najmodernejšej Royal Navy osmičky ponúka HB ešte jej predchodkyne HMA.2, HMA.3 a exportné verzie Mk.88 a Mk.90. 


Manuál je prehľadný a kamuflážne schémy už tradične vo farebnom prevedení na extra liste. Na výber sú dva markingy strojov britskej Royal Navy v štandardnom šedom sfarbení.
  




Stavebnica obsahuje 6 rámčekov zo svetlošedého plastu a 2 číre rámčeky. Všetky sú starostlivo zatavené v sáčkoch, to je však u HB štandardom. Súčasťou kitu je aj veľmi slušný interiér, vrátane stropu, čo nie je vždy u stavebníc 1/72 mixérov pravidlom. V rámčekoch nájdeme aj prídavnú výzbroj v podobe 2 alternatívnych párov torpéd. V kamuflážnom návode je znázornený aj pár protilodných riadených striel, ale tie som v kite žiaľ nenašiel. 

2 rámčeky, špeciálne pripravené pre verziu HMA.8:

Potešujúce je, že bočné dvere pilotov sú extra vylisované, a ako číre diely. Toto tiež nie je pravidlom u všetkých modelov vrtuľníkov, vrátane mnohých inač kvalitných od Revell a Italeri. Takže tu sa náročné a riskantné rezanie a delenie od trupu nebude konáť. 

Ku kitu som si už zakúpil niekoľko doplnkov:

Pavla resinový interiér C72084, ktorý je síce určený pre verziu HMA.2, ale po malých úpravach detailov bude bez problémov použiteľný aj do HMA.8. Posledné resinové sady od Pavly sú vo viditeľne lepšej kvalite, ako bol štandard u tohoto výrobcu. To je veľmi potešujúce, keďže vo svojej produkcii sa nevenujú len americkej moderne a luftwaffe mašinám. Naopak, v poslednej dobe prevládajú britské mašiny, čo ma osobne veľmi teší. Škoda, že na slovenskom trhu je produkcia Pavla models veľmi ťažko dostupná.

Pavla resinový podvozok U72109 pre neskoršie verzie námorných Lynxov.

Zadovážil som si aj plechovú sadu od Airwaves. Síce je určená pre model od Airfix, ale väčšina z dielov sa bude dať použiť aj pre tento kit. Tiež sa Airwaves kvalitatívne nevyrovná produkcii od Eduardu, ale neviem, či sa niekedy od Edíkov dočkáme sady na tento stroj.

Poslednou investíciou do tejto stavebnice bola kúpa nálepiek od Model Alliance s atraktívnou maľbou "Black Cat". Aršik je vytlačený u talianského Cartografu.

Tento kit ma mimoriadne potešil a patrí medzi to naj, čo som v roku 2009 dovliekol do môjho kitníka. Ešte keby rozšírili túto sympatickú sériu Lynxov aj o armádne verzie...Myslím, že vrtuľníky idú Hobby Bossom oveľa lepšie ako lietadlá, aj keď tiež medzi nimi majú svetlé výnimky potvrdzujúce pravidlo, napr. séria Corsairov A-7 alebo nastupujúca séria francúzskych Rafale. Vrtuľníkov od HB som si nakúpil minulý rok viac, tak ich skúsim postupne nafotiť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára