streda 6. apríla 2011

Seahawk FGA.6, Hobbyboss 1/72


Ďalšia potešiteľná novinka od HobbyBoss. V nezvyčajne malej, klasicky zvrchu otvárateľnej krabičke sú doslova napechované 4 rámčeky dielov zo šedého plastu, 1 rámček čírych dielov, nálepky a manuál. Krabička je dokonca rozmerovo menšia ako krabička s kitom Z-42M! Ale ako už je u HB pravidlom, každý rámček je zabalený v samostatnom sáčku a číre diely špeciálne chránené proti poškrabaniu. Negatívne znázornenie paneláže u noviniek je v súčasnosti už úplnou samozrejmosťou.

Manuál je dostatočne zrozumiteľný. Ponúkané markingy a kamufláže sú vytlačené samostatne, vo farbe. Na výber sú tri markingy, z toho dva na stroje Royal Navy a jeden na stroj indického námorníctva. Aršíky nálepiek obsahujú popisky:

Pohľad na rámček A. Potešiteľné je riešenie sacákov, naopak, nepotešia nevýrazné a príliš plytké ústia kanónov.

Pohľad na rámček B. Šachta hlavných podvozkov je riešená ako samostatný komponent, aj so znázornením niekoľkých detailov. Aj rovno z krabičky, bez úprav bude vyzeráť pekne. Vaňa kokpitu má bočné pulty s plastickým znázornením riadiacich prvkov. Naopak, prístrojová doska je v porovnaní s bočnými pultami príliš chudobná a sedačka je, žiaľ, úbohá:

Pohľad na rámček C :

Pohľad na rámček D. Na zavesenie je k dispozícii pár prídavných nádrží a 8 neriadených striel. Kolesá hlavných podvozkov sú vydarené. Predná podvozková noha je vylisovaná spolu s kolesom, ale myslím, že kvalita je v tomto prípade akceptovateľná. Podvozkové nohy sú detailné stačí doplniť kábliky hydrauliky. Kryty podvozkových šachiet nie sú z vnútorných strán hladké, ale so znázornením štruktúr. Celkovo, všetky detaily sú odstreknuté čisto a ostro:

Kryt kokpitu je delený a dostatočne tenký. Teda netreba uvažovať o prípadnej náhrade vacuformovou verziou:

Čo sa týka doplnkov, ktoré sú k dispozícii na trhu, tak veľmi užitočnou bude resinová sedačka MB Mk.2 od Pavla Models S72031. Tento resin je kvalitatívne nič moc, ale stále rádovo kvalitnejšie riešenie ako použitie úbohej sedačky z kitu. K tejto novinke sa už stihol objaviť na trhu set leptaných dielov od Dreammodel 0527, ktorý bude užitočný hlavne pre vylepšenie kokpitu.

No mňa táto novinka dosť potešila. Číňania sa neboja vydávať aj kity lietadiel britských konštrukcií, čo je vynikajúcim oživením medzi preferovanými nemeckými WW2 lietadlami a súčasnými US jetmi. Ešte keby sa prestali báť francúzskych jetov v 1/72, teda okrem vynikajúceho Rafale... :)

Síce malá krabička za cenu niečo cez 11EUR, ale obsahuje všetko, čo je dôležité pre staviteľov, ktorí tento kit aj naozaj plánujú postaviť a nie len držať v kitníku. Teda také detaily, ako dostatočne hlboká predná podvozková šachta, vyriešené sacáky a výtokové trysky, delený a primerane tenký kryt kokpitu...síce možno prkotiny, ale kto naozaj stavia, vie o čo ide...

Edit 24.5.2011:
Na trhu sú už v ponuke prvé doplnkové sady na tento veľmi vydarený kit. 

Sada leptaných dielov od čínskeho výrobcu Dreammodel bude užitočná na vylepšenie kokpitu a hlavne pre detailné spracovanie brzdiacich klapiek na krídlach, čo môže model dosť oživiť. 

Resinový kokpit od Pavla Models drží vysoký štandard doplnkových sád, ktoré vydal tento výrobca za posledné 2 roky. Na obale je síce uvedené, že tento kokpit je prednostne určený pre starý kit od Airfixu, mám však potvrdené priamo od výrobcu, že kokpit bol pripravovaný pre novinku od HB. Takže netreba sa nechať zmiasť...

No možno sa aj tradičný výrobca doplnkov Eduard po čase rozhodne a vydá k tomuto kitu niečo farebné. Ale nie je potrebné na toto vôbec čakať. Seahawk nie je nemecký stíhač z WW2 a ani súčasný US námorník, teda to rozhodovanie môže trvať dlhšie... Akokoľvek bude, horeuvedené doplnky úplne stačia na prípravu krásne vyšperkovaného modelu britského námorného hawka.

2 komentáre:

  1. No dost som smutny, ze na modeloch H. Seahawk - ci uz vo stvrtke alebo aj 72-kovom meritku vyrobcovia unisono opominaju jeden dost viditelny detail: po bokoch prednej casti prekrytu kabiny su strbinove vetraky. Tie vsetci riesia nepeknou skratkou - ciarkovanim akehosi obdlznika. Spravili to tak aj MPM, Classic Airframes, Special Hobby a aj Trumpeter a teraz to vidim rovnako nedorobene aj u 72-jkovej HobbyBoss stavebnice. Nezostava nic ine, len si spominany detail vyrobit vlastnorucne. Skoda.

    OdpovedaťOdstrániť