sobota 2. januára 2010

Sea Harrier FRS.1, Airfix 1/72

Jedná z posledných noviniek od Airfix. Krabička v novom, červenom prevedení s akčnou kresbou z falklandského konfliktu. Osobne sa mi tieto nové krabičky od Airfixu veľmi páčia. Vo vnútri je doslova natlačený obsah: 3 rámčeky dielov + 1 rámček s čírim a deleným prekrytom kokpitu, manuál a aršík nálepiek. Všetky 3 rámčeky sú spolu zatavené v 1 sáčku, číre diely sú zabalené extra. Manuál je veľmi priehľadný a ako sa stalo zvykom u posledných noviniek Airfixu, kamuflážne schémy sú vytlačené extra a vo farbe.


Paneláž je negatívna a až nezvyčajne výrazná. Sám som zvedavý, ako to bude nakoniec vyzeráť na výslednom modely. Prevedenie paneláže je zhodné ako na Hawkoch série 100, na ktorých práve pracujem, takže výsledok bude zachvíľu jasný...


Stavebnica obsahuje následujúcu výzbroj a výstroj na podvesenie: 4x PLRS AIM-9L Sidewinder s príslušnými adaptérmi, 2x britská protilodná strela SeaEagle, 2x púzdro pre 30mm kanón Aden a 2x 100gal. prídavná nádrž.

Kokpit je riešený ako holá vaňa s bočnými panelmi a holá prístrojová doska, na ktoré sa lepia nálepky s nakreslenými "buttoníkmi a budíkmi", teda riešenie na úrovni starších konkurentov Hasegawa a Esci.

Pohľad na rámček A. Veľmi sa mi páči prevedenie predných a zadných otočných výstupných trysiek aj s príslušnými rebrami, takže Airfix to neodflákol ako Hasegawa alebo Esci. Kryty podvozkových šachiet sú pekné a nie tak ofláknuté ako u kitu Hawk 128. Naopak, bočné stabilizačné podvozky sú trocha schématické, teda niečo podobné ako u starších kitov od Hasegawy a Esci
                                      

Pohľad na rámček B z oboch strán. Veľmi pekné je prevedený záberník kompresora.


Podvozkové šachty a šachta brzdiacého štítu sú vylisované ako extra diely a sú dostatočne hloboké. To je ďalši pokrok oproti staršim kitom Esci a Hasegawa.


Čelný štítok a priehľadný kryt kokpitu sú krásne číre a akceptovateľnej hrúbky.


Osobne mám radosť z tejto novinky. Vlastním tiež model FRS.1 od Esci. Táto novinka od Airfixu má v porovnaní s Esci kitom až príliš výraznú paneláž a naopak, Esci má na môj vkus paneláž, ktorá sa miestami až stráca. Takže ideál by bol niečo medzi Airfix a Esci. V ostatných detailoch však Airfix prekonáva svojho staršieho konkurenta. Takže nelámem palicu nad týmto Airfixom, naopak rozhodnutie, ktorého Harriera  raz načnem, je u mňa jasné!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára