pondelok 4. januára 2010

MiG-15, Airfix 1:72

Jedná z koncoročných noviniek Airfixu v 1/72. Žiaľ, najmenej podarená. Sympatická červená krabička skrýva veľké sklamanie!


Prvé, čo sa mi po otvorení a zbežnom prezretí nezdalo, bol rozmer trupu. Ten trup sa mi zdal nejaký zväčšený, akoby mimo mierky. Po priložení na výkres v publikácii Jakab, to bolo hneď jasné. Trup je dlhší až o 1cm, čo v mierke 1/72 je už rozhodne mimo akceptancie! Čo sa týka rozpätia krídel (nie ich tvaru), to je celkom presné. Ale po zistení dĺžky trupu už ani nemá význam sa púšťať do hlbšieho skúmania tvarovej (ne)presnosti tohoto kitu. Ostatné záležitosti, ako sú divné kolesá, púzdra kanónov, tvar priehľadného krytu kokpitu, odfláknuté podvozkové šachty,... sú už iba potvrdením, že je to ako model nepodarok a karikatúra.


Tu je porovnanie dĺžky trupov z kitov HobbyBoss a Airfix. Trup HB, čo sa dĺžky týka, sedí presne na výkrese z Jakab publikácie.

Od malička mám v povedomí slovo "Airfix" ako značku modelov, ktoré sú síce na detaily chudobné, väčšinou bez interiérov a vždy ich treba prerývať, ale sú rozmerovo a tvarovo presné. Takže toto nie je ani klasický Airfix, ani nič zaujímave pre modelárov. Je to hračka na zlepenie a následné zlikvidovanie pre deti. Preto    radšej ani nekupovať! Lepšie bude priložiť 1EUR naviac a od obchodníka pýtať HobbyBoss kit.

Žiaľ, aj na začiatku r.2010 to vidím tak, aj keď nerád, že najlepšou cestou k modelu miginy, je kúpa HB kitu a opravných resinov od Pavlamodels k tomu. Sľuby predstavených spoločnosti Eduard neberiem do úvahy. Osobne uverím, až keď nový, už roky sľúbený a odvolaný a znova sľúbený model malej MiG-15 budem držať v ruke.

Táto krabička však má predsa len jedno pozitívum! A to je aršík nálepiek, na ktorom sú 2 série popisiek (stencils) v modrom a červenom prevedení. Osobne ich chcem aj využiť. Popisky na MiG-15 nie sú ani súčasťou aršíka od TallyHo. Takže na záver, predsa len niečo nové a pozitívne za cca 4EUR :-)

Ďakujem sám sebe za poskytnutie vzorku....:-)

1 komentár:

  1. ja som tento kit kupil ako kopyto na skusanie kovoveho nastreku ,-)

    OdpovedaťOdstrániť