utorok 26. januára 2010

Pilatus PC-6 Turbo Porter, Classic Plane 1/72


Tento alpský ťažný kôň, je tak škaredý, až sa mi páči... A preto som si zadovážil v jednom z viedenských modelshopov jeho model. Je to shortrun a nepredpokladám, že niečo kvalitnejšie pre túto predlohu ešte vznikne. Aj keď lieta v cca. 30 krajinách sveta, väčšinou u civilných užívateĺov, nie je to žiadná veľká legenda, je skôr stvorený pre tvrdú prácu v horách...

Manuál je veľmi jednoduchý, s niekoľkými málo kvalitnými a tým pádom nepoužiteľnými fotkami skutočných strojov. Samotný stavebný návod je vyriešený len jednoduchou perokresbou, ale tá je dostatočne čitateľná a jasná.

 Stavebnica obsahuje jeden svetlošedý rámček dielov, ktoré bude nutné poriadne opracovávať. Paneláž je v negatívnom prevedení, ale bude vhodné ju viac zvýrazniť.

Priehľadné kryty kokpitu a okná cargo priestoru sú riešené ako vacuform, ostáva mi len dúfať, že to bude ako tak sedieť...
K dispozícii sú nálepky pre 2 rakúske vojenské mašiny, z toho jedná v klasickej olivovo zelenej kamufláži a druhá v "cirkusantskom" modrom sfarbení s červenou papuľou. V aršíku je tiež marking pre 1 švajčiarsky stroj v klasickej armádnej kamufláži. V návode nie sú žiadne špeciálne schémy markingu a kamufláži, na toto majú slúžiť spomínané ťažko čitateľné čb.fotky, takže bude nutné si vypomôcť hľadaním fotiek skutočnej predlohy na nete.

Výrobca na krabici ešte avizuje ďalšie krabičkové verzie PC-6, osobne som ich ale ešte nevidel.

K tomuto kitu som si dokúpil 2 doplnkové sady od IPMS Austria. V jednej sú leptané diely a druhá obsahuje resinovú vrtuľu s malým dekálom.

No je to len shortrun, je tiež pravda, že aj výroba shortrunov už je kvalitatívne niekde inde, viď napríklad nové Avie B-534 od RS Models. Ale kvalita je jednoznačne v tomto prípade prevážená atraktivitou daného typu. A spolu s peknými setmi od IPMS Austria to nakoniec môže byť zaujímavá stavba s parádnym výsledkom. Samozrejme pri hodnotení kitov tohoto typu nemožno používať kritéria ako pre mainstreamové modely od Airfixu alebo Academy. Nakoniec som rád, že vôbec nejaký model Pilatusa je k dispozícii!

Zopár snímkov na inšpíráciu: rakúske PC-6 na Airliners.netšvajčiarské PC-6 na Airliners.net
Základné údaje o type: wikiPilatus

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára