nedeľa 6. marca 2011

MiG-23MF Flogger B, R.V.Aircraft 1/72


Pokiaľ priaznivci jetov v mierke 1/48 prežívajú ošiaľ v podobe eduardiej novinky MiG-21MF, sedemdesiatdvojkárska komunita má v tom istom čase radosť z novinky MiG-23MF od firmy R.V.Aircraft. Síce R.V.Aircraft neútočí na mňa takou uvádzacou kampaňou ako Eduard v prípade svojej novinky, dokonca MiG-23MF je len shortrun na rozdiel od štvrťkovej miginy, v mojom prípade je absolútne jasné, čomu som dal prednosť pri minutí mesačného prídelu financií na modelarčinu...Príprava modelárskej obce na nového floggera síce nebola taká fanfaristická ako v prípade eduardovej novinky, ale aj tak dosť účinná. Od Bratislavskej zimy v novembri 2010 boli pre záujemcov k nahliadnutiu skúšobné výlisku novej MiG-23 a pohľad na ne mňa osobne dosť namlsal. Bolo hneď jasné, že skoro ročný odklad vydania tohoto kitu len a len pomohol.

Praktická, zhora otvárateľná krabička obsahuje 2 rámčeky zo stredne šedého plastu a jeden rámček čírych dielov. Plus k tomu, okrem manuálu a farebne vytlačených kamufláži, je obsahom kitu aj leptaná sada externých detailov. Na počudovanie táto sada neobsahuje detaily do interiéru, minimálne teda palubnú dosky a pútacie pásy. Táto záležitosť bude zrejme predmetom vydania doplnkových sád od samotného výrobcu kitu, podobne ako aj závesná výzbroj, ktorá sa vôbec v kite nenachádza. Zrejme tento postup je účinnou formou pre výrobcov, ako si zlepšiť obraty a modelár má jednoduchý výber, chceš-nechceš...

Kit ponúka tri varianty sfarbenia: 2x Sovietský Zväz a český čert "3646" z roku 1994:

Kit obsahuje extra aršík s kompletnou sadou popisiek:

Pohľady na rámčeky sa už objavili na nete, napr. na českom Modelwebe, alebo na blogu Zbyňka Škopána. Pridám teda len zopár detailných pohľadov na diely, ktoré stoja za pozornosť:

Prístrojová doska, predná doska kokpitu, vnútorné strany brzdných štítov a dvierok prednej podvozkovej šachty, puzdro kanóna, všetko detailne vypracované:

Predná podvozková šachta, dosť podstatná vec pri stavbe rúr. Ak chýba, je to dosť náročné vyrobiť nanovo. V tomto prípade je šachta dostatočne hlboká a krásne vyriešená:

Vaňa kokpitu. Zadná stena má náznaky detailov, bočné steny sú pekne vyriešené, osobne ich doplním farebným plechom od Bílka. Sedačku KM-1 bude lepšie nahradiť resinom od Pavly. Podvozkové nohy sú dobrým základom na dovybavenie ďalšími detailami. Rámček obsahuje aj nohy pre verziu ML:

Kolesá by asi boli krajšie z rezinu. Ale prinajhoršom sú použiteľné aj tieto originály z rámčeka. Verzie MF československého letectva mali predné kolesá s plnými diskami. Tiež je vidieť pekne vypracovanú vnútornú stranu jedného z krytov hlavného podvozka. Celkovo všetky vnútorné strany krytov a štítov sú v tomto kite do detailu zvládnuté, čo nie je vždy pravidlom ani u mainstreamových kitoch:

Aj výtoková tryska by si zaslúžila rezinové spracovanie...no prinajhoršom by sa dala aj táto z rámčeka vypracovať, ale rád by som sa tomu vyhol a radšej dokúpil nejakú náhradu, keby bola, ale nie je...

Krásny podkrídlový závesník pre PLRS R-23:

Veľmi ma potešila prítomnosť dvojitých adaptérov na PLRS R-60 určených na podtrupové závesníky. Pri dávnej stavbe z Academy kitu som si ich musel vyrobiť:

Čire prekryty kokpitu sú použiteľné, aspoň podľa môjho vkusu:

Sada leptaných dielov, ktorá je súčasťou kitu:

Čo sa týka doplnkov, tak pri stavbe tohoto kitu využijem farebnú sadu leptaných dielov od Bílka a resinovú sedačku KM-1 od Pavla Models. Lepty sú síce určene pre kit od Zvezdy, ale budú použiteľné aj v tejto stavebnici. No je možné, že R.V. vydajú nejaké sady doplnkov, špeciálne určene pre tento kit...

Najväčšou slabinou kitu je úplne chýbajúca podvesná výzbroj. Zrejme je to zámer výrobcu a zachvíľu ponukne extra rámček, samozrejme, za ďalšie peniaze. Dávnejšie bola k dispozícii napr. sada ruskej výzbroje, ktorú prebaloval v 90's Aeroteam. No pre účel navešania MiG-23MF je z tejto sady využiteľný maximálne pár PLRS R-3S. Ostatné (R-23 a R-60) sú tvarovo tak mimo, že by skôr výsledok pokazili ako vylepšili. Aj keď som pri mojej prvej stavbe MiG-23ML upravil rakety R-23 práve z tejto sady, ale bola to hodne nepríjemná práca, ktorú by som nerád opakoval...

Použiteľná R-3S...

a prakticky nepoužiteľné R-60 a R-23 zo sady Aerotaeam:

Takže čo sa týka výzbroje, asi bude lepšie počkať na niečo nové.

Edit 24.6.2011:
Spolu s novými verziami Floggera sa na Modellbrne 2011 objavili od RV Aircraft aj prvé doplnky k ich kitom.

Konkrétne, niekoľko balení výzbroje, ktorá bola vešaná na Mig-23 . Na pokus som zobral 3 sáčky, ktoré by mali byť dostatočné na kompletné vyzbrojenie jednej MiG-23 a niečo ostane aj na druhú. Osobne mám trocha obavy, ako to pôjde spolu dohromady. Kombinácia resinového tela rakety s leptanými riadiacími a stabilizačnými plochami nie je moc povzbudivá, ale skúsim a uvidím.

Spolu s resinovo-leptanou výzbrojou je ponúkaný aršík nálepiek pre MiG-23MF, ktorý obsahuje markingy pre minimálne 29 mašín:

Československo (Česko)- 3 (dá sa však aj viac, vďaka tomu, že v aršíku je celá číselná rada)
Poľsko - 3
Maďarsko - 5 z toho 2 starý znak
India  - 2
Sovietsky Zväz - 2
Kuba - 2
Rumunsko - 4 z toho 1 starý znak
Bulharsko - 2 z toho 1 starý znak
Nemecko - 3 z toho 2 pôvodny NDR kosoštvorec
Syria - 1
Irak - 1
Alžírsko - 1

Ako noty na stavbu využijem skvelú publikáciu od 4+. Neviem, či je ešte dostupná na trhu, našťastie som si ju kúpil ešte pred mojou predchádzajúcou stavbou Floggera.

Celkovo mám z tejto novinky od R.V. veľmi dobrý dojem a už teráz sa teším na ďalšie pokračovania v podobe MiG-23ML, BN a UB. Tie si tiež určite nenechám újsť. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára