utorok 23. decembra 2014

MiG-21bis Fishbed-L, R.V.Aircraft 1/72



MiG-21bis je ďalší typ z dlhej série fishbedov, na ktorý sa zameral R.V.Aircraft. Po sérii kitov na platforme verzie MF, môžu byť práve biska rovnako zaujímavou a podobne rozsiahlou témou. 


V tomto prípade výrobca prišiel s malou predajnou zmenou a ponúka MiG-21bis v dvoch líniach, odlišujúcich sa vybavením a cenou. Je v tom snaha uspokojiť na jednej strane finančne citlivých modelárov, resp. staviteľov rozsiahlejších vitrínkových sérií modelov jedného typu s rôznymi sfarbeniami a na druhej strane náročnejších modelárov, ktorí sú ochotnejší si priplatiť za doplnky na vyšperkovanie svojho modelu.

-BASIC - kit obsahuje základné plastové rámčeky a lept (cena cca.10EUR).
-HI-TECH - kompletný obsah BASIC kitu s pridaným farebným leptom kokpitu, rezinovými dielmi (kokpit, sedačka, predná podvozková šachta) a striekacími maskami na prekryt kokpitu (cena cca.20EUR). 

Potešujúce je, že kity v oboch líniách majú rovnaký počet ponuknutých markingov a kamufláží.

72028, 72028HT MiG-21bis obsahuje 7 pestrých markingov Indického letectva.







72044, 72044HT MiG-21bis "Over Europe obsahuje po jednom markingu letectiev Fínska, Maďarska, Ruska, Bulharska, NDR,Chorvátska, Poľska, Juhoslávie (Srbsko&Čierna Hora) a Srbska. Teda spolu 9 markingov.









Aršíky nálepiek sú kvalitne vytlačené, bez posunov tlače a s ostrými detailami u drobnejšich symbolov a kresbičiek.

Návod je celkovo prehľadný, no pri lepení niektorých drobných dielov na povrch draku sa nezaobídeme bez technického výkresu, resp. fotografií reálneho stroja, aby sme ich umiestnili úplne presne. Tiež po grafickej stránke už zaostáva za návodmi od iných výrobcov. Na druhej strane je zobrazenie kamufláži plnofarebné a na kvalitnom papiery.

Nový rámček s polovičkami trupov odlišuje verziu bis od ostatných, doteraz vydaných verzií rady MF, PFM a SMT. Novinkou je rozšírenie rámčeka o plastové diely kokpitu a prednej podvozkovej šachty, ktoré umožňujú vydanie tohoto kitu v BASIC línii. Tieto diely sú oproti rezinovej alternatíve v HI-TECH dosť schématické, najmä sedačka a knipel, ale pre modelárov, ktorí budú stavať bisa s uzavretým kokpitom celkom postačujúce. Za pozornosť tiež stojí tvarové prepracovanie predku trupu oproti predchádzajúcemu kitu verzie MF.

Oproti trupom skôr vydaných verzií rady MF, SMT a PFM majú aktuálne biska dve úpravy, zjednodušujúce stavbu. Predný prstenec už nie je samostatným dielom, ale je súčasťou polovičiek trupov, teda odpadlo jeho dolepovanie. 

Tiež diely zavesenia výškových kormidiel sú už súčasťou trupu. V tomto prípade odpadne nie celkom príjemné lepenie a tmelenie samostatných dielov k trupu u doterajších verzií.

Ďalší plastový rámček je zhodný s doteraz vydanými verziami MiG-21.

Viac detailnych obrázkov tohoto univerzálneho rámčeka je dostupných v príspevku o kite MiG-21SMT.

Rámček s čírymi dielmi je taktiež totožný s predchádzajúcimi kitmi MiG-21 od RV

Rezinové diely sú totožné s predchádzajúcimi vydanými verziami. V prípade aktuálnej verzie bis sú dostupné len v HI-TECH rade:

Pohľad na lepty. Základná bezfarebná sada je súčasťou BASIC aj HI-TECH rady. Farebná sada do kokpitu, vyrobená u Eduardu, je súčasťou len HI-TECH rady.

Maska je súčasťou HI-TECH rady a dajú sa ňou zakryť až  dva prekryty a čelné štítky kokpitov. Teda je možné si z nej ušetriť aj pre jeden ďalší BASIC kit.

Čo ktorá línia BASIC/HI-TECH obsahuje:


Záver: 
Podľa predbežne zverejňovaných kamuflážnych schém na Facebooku, výrobca určite neostane len pri týchto dvoch krabičkách bisov. V príprave je MiG-21bis ""African Sky", MiG-21bis-D/Lancer III, MiG-21-93, MiG-21-2000, MiG-21 Bison. Ze série kitov na platforme MF je v príprave ešte MiG-21S. A to najzaujímavejšie na záver, spárka MiG-21UM je plánována na jar 2015. 

Rozdelenie produkcie na BASIC a HI-TECH rady umožňuje lepší výber pre modelára podľa jeho vlastných potrieb, pričom v BASIC rade nie je nijak ochudobnený o veľký výber kamufláží. Pokiaľ HI-TECH rada je obsahovo totožná s doterajšou produkciou R.V.Aircraft, nová BASIC rada môže byť zaujímavá pre tvorcov väčších kolekcií vitriňáčikov jedného typu ale v rôznych sfarbeniach, alebo aj ako rýchla zlepovačka za účelom užiť si veľké možností patinovania už výrobcom onitovaného a na detaily bohatého povrchu. A to MiG-21 je viac ako vďačným námetom na tento druh vybláznenia sa.

Cieľom tohoto pohľadu do krabičky nie je hodnotenie kitu zo stavebného hľadiska. Osobne som postavil už 4 kity MiG-21 od R.V.Aircraft. Namiesto slovného hodnotenia pridávam linky na samotné stavby. Sú to síce verzie MF a SMT, predpokladám však, že vzhľadom k zloženiu kitu MiG-21bis to bude prakticky totožná náročnosť, uľahčená však o niekoľko horeuvedených vylepšení kitu.


1 komentár:

  1. Ahoj,
    nezbyly nejake obtisky pro nekterou variantu, prosim? Mel bych pripadne zajem.
    Martin
    weinpold@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť