nedeľa 25. marca 2012

Hellcaty od Eduard a chýbajúce popisky

Ako som už spomenul v pohľade do krabičky Dual Combo Hellcat Mk.I/Mk.II, Eduard zabudol alebo zámerne sa vykašľal na popisky pre všetky doteraz vydané sedemdesiatdvojkové Hellcaty. V dobe, keď aj taký Arifix má na aršikoch svojich kitov za 5EUR kompletné sady popisiek, toto považujem za faux pas. Či už to je zámer, alebo zabudlivosť, pre mnoho modelárov, vrátane  mňa, tým vzniká problém.


Keďže som si zaobstaral dvakrát horezobrazený stĺpček, tak postupne by som mal niekde vyriešiť až osem chýbajúcich sád popisiek. Mimochodom aršíky nálepiek u týchto kitov sú špičkovej kvality a neverím, že by Eduard mal nejaký technický problém s vytlačením použiteľných popisiek.

Neviem, či následujúci obrázok na boku krabičky je len "place holder", resp. prázdna dekorácia, alebo má paradoxne dať informáciu kupujúcemu, že kit obsahuje popisky... :)

Takže čo s týmto problémom? Sám si ich nedokážem vytlačiť, tak sa musím pozrieť, či sa dajú kúpiť. Prehliadajúc známe internetové obchody som nenašiel žiadny aršík len s popiskami na Hellcaty. Nič také zatiaľ neexistuje! Druhé kolo hľadania boli klasické aftermarket dekále s markingami pre Hellcaty, ktoré by obsahovali aj popisky. Problém je ešte viac komplikovaný, že na celomodré Hellcaty je nutné použiť "biele sady" popisiek a na staršiu trojfarebnú kamufláž "čiernu sadu" popisiek. Našiel som následujúce sady nálepiek s hľadanými popiskami:

1. MPD aršík, ktorý obsahuje 1 sadu bielych popisiek. Cena aršíka je cca. 2,9EUR

2. Aršíky Techmod na verzie F6F-3 a F6F-5, ktoré obsahujú po jednej sade čiernych, respektíve bielych popisiek. Cena jedného aršíka je cca. 5,6EUR

3. Aršíky Superscale SS735SS72736SS72737 a SS72902  obsahujú vždy po jednej sade bielych a po jednej sade čiernych popisiek. Cena aršíka je cca. 5,1EUR, teda na jednu sadu popisiek je to 2,55EUR.

Čo sa týka kvality popisiek v týchto aršíkoch, tak tu platí priama úmera s cenou. Teda najmenej kvalitné MPD, potom Superscale a najlepšie vychádzajú z porovnania popisky z aršíkov Techmod. Myslím, že z pohľadu pomeru kvalita/cena je ako najrozumnejší kompromis riešenie popisiek cez aršíky Superscale. S jedným superscalom sa teda dá vyriešiť problém napríklad s jedným Dual Combom FAA, alebo dvoma profipackmi USN. Tak som to skúsil. Kvalita popisiek nie je zlá, ale zase nič TOP. Určite by ich Eduard lepšie zvládol, či už cez Cartograf, alebo vlastnými silami. Ale to by museli chcieť, respektíve nepodceňovať potreby sedemdesiatdvojkárov. Takže myslím, že Superscale stencils sú využiteľné, teda vždy lepšie ako žiadne.
Tu vidieť, že Superscale aršík obsahuje jednu bielu a jednu čiernu sadu popisiek. Detailnejší pohľad v dolnej polovici dokazuje, že popisky sú aj čitateľné, ale nie je to zas žaidna špička. Ale na model 1/72 to bude myslím stačiť:

Jasne, dá sa povedať, že čo robím z komára somára a riešim takúto blbosť. Väčšina slušných noviniek v 1/72, a to nielen mainstreamových (Airfix, Revell, Hasegawa,...), ale aj shortrunových (Sword, RS) obsahuje popisky. Teda ak Eduard hrá v kvalite najvyššiu ligu, a to myslím, že naozaj hrá, tak by na takýto milý detail nemal zabúdať. Ono to na tých doteraz hotových Hellcatoch, prezentovaných na internete, vidieť, že im niečo chýba k dokonalosti. Hlavne na celomodrých, a je to škoda... Ak vyhodenie popisiek z dekálov u Hellcatov bol zámer, tak úprimne držím palce Eduardu, že už sa nejak vysporiada s názorom o úpadkovosti a hračkoidnosti sedemdesiatdvojek a pridá tie popisky do svojich najbližšich pripravovaných noviniek, resp. nových reedícií Hellcatov. Stačí sa vrátiť 10 rokov dozadu a pozrieť na L-39 alebo LA-7 :)  Osobne si neviem predstaviť, že by Eduard zabudol pridať popisky do ich štvrťkových Bf 109 alebo FW 190, vrátane zjednodušených Weekend edícií, Profipacky netreba ani spomínať...A čo s doteraz zakúpenými Hellcatmi? No buď to riešiť ako ja, ale ten super pomer kvalita/cena sa nam u týchto Hellcatov začína trocha strácať, alebo to vyrieši niekdo z agilných českých výrobcov doplnkov za priaznivejšiu cenu ako stojí dovoz Superscalov za drahé poštovné. Druhou možnosťou je ignorovať popisky, ale toto mi neberie hlava, naozaj tak pekné kity a taká blbosť...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára