sobota 6. augusta 2011

F6F-3 Hellcat, Eduard Profipack 1/72


Tak už je doma! Ešte pred niekoľkými mesiacmi by som nestavil ani 5 centov na to, že budem ešte niekedy držať v rukách skutočnú novinku 1/72 od Eduardu. Aj keď už dlhšiu dobu boli zverejňované informácie o zámeroch firmy Eduard pripraviť niečo v 1/72, úprimne, neveril som im. Prispeli k tomu hlavne nie celkom ústretové vyjadrenia predstaviteľov firmy k sedemdesiatdvojkovej mierke (dristy o úpadkovom meritku, cenovo precitlivených priaznivcov tejto mierky, atď). Uveril som, až keď som držal v ruke skúšobné rámčeky Hellcata na Modellbrne.

Takže sme svedkami návratu Eduardov k mierke 1/72 (?) A to po vyše piatich rokoch! A ako to dopadlo? No z môjho skromného pohľadu viac než dobre!

Krabička obsahuje všetko, čo očakáva namlsaný modelár od Eduardov. Okrem troch rámčekov z pieskovo-šedého plastu a jedného rámčeka čírych dielov, je tu sada farebných leptaných dielov, masky a nádherný aršík nálepiek vytlačený u Cartografu. Celofarebný manuál je zošitý do brožúry a tiež prispieva k celkovo vynikajúcemu dojmu z tejto novinky.

Kit ma niekoľko pozoruhodných riešení. Bohato vybavený kokpit, vrátane bočných pultov, ktorý sa navyše vyšperkuje množstvom fotoleptaných dielov, kompletné riešenie podvozkových šachiet a alternatívne kryty motora. No a riešenie preplátovania plechov na trupe za kokpitom ma vážne dostalo. Myslím, že aj týmto detailom Eduard poslal novinku od Cyberhobby na druhú pozíciu. Osobne si ani neviem predstaviť, že by som mal vo vitríne dva Hellcaty vedľa seba, jeden od Eduarda so znázornením preplatovania plechov trupu a druhý od Dragona s jednoduchým znázornením liniek...viem, Dragon má možnost sklopenia krídel, ale u mňa osobne to je nezaujímavý fakt. Takže radšej tri Eduard Hellcaty ako jeden od Cyberhobby :)

Aby veci okolo tejto novinky neboli ako z rozprávky, vyskytlo sa aj niekoľko málo nepríjemností. Tou hlavnou je prepadlina po celej dĺžke oboch krídel pred odtokovkami. Nie je to až tak výrazná záležitosť, ale kto sa na to zameria, vidí to tam. No dá sa to ignorovať, alebo sa pokúsiť pretmeliť  túto časť povrchu. Verím, že forma prejde úpravou a v ďalších vydaniach kitu bude táto nepríjemnosť odstránená.

Ďalšou nepríjemnosťou je z boku otvárateľná krabička. Je to pre mňa dosť nepochopiteľná inovácia a poriadne šlapnutie vedľa. Žiaľ, žijeme v dobe šlendriánu a "katovania kostov" a tomuto sa zrejme nedokážu vyhnúť ani v tak zákaznícky orientovanej firme, ako je Eduard. A to nemyslím nijak ironicky, IMHO Eduard je v komunikacii so zákazníkom vzorová firma!  Verím, že toto šlapnutie do hovna zodpovední zacítia a vrátia sa k normálnym krabiciam, ktoré drvivá väčšina zákazníkov z praktických dôvodov uprednostňuje, aj za cenu mierného zvýšenia ceny. A toto vydanie Hellcata bude neskôr zberateľskou atrakciou práve pre použitý typ krabice :)

Obsah krabičky je nadštandardne bohatý a uspokojí väčšinu zmlsaných modelárov. Farebné lepty, nálepky od Cartografu, masky, celofarebný viazaný manuál,...

Bezkonkurenčné znázornenie preplátovania plechov na trupe:

Krásna paneláž na krídlach a žiaľ aj prepadlina po celej dĺžke oboch krídel nad odtokovkou:

Podvozkové šachty so znázornením detailov:

Delené kolesá, to sa často nevidí v 1/72. Pneu so znázornením dezénu. Tiež znázornenie motora je na vysokej úrovní. Skladá sa z niekoľkých dielov, vrátane leptaných rozvodov do valcov:

Zopár ďalších detailov:


 Pre mňa je vydanie tejto novinky, a tým návrat Eduardov k 1/72, zatiaľ modelárskou udalosťou roka. A tu nejde len o samotný návrat k 72kam, ale aj o kvalitu prevedenia tohoto kitu, ktorá znesie tie najprísnejšie kritéria (obsah krabice, prevedenie paneláže, množstvo detailov,...) Verím, že dve horeuvedené nepríjemností spojené s týmto kitom budú  odstránené a ďalšia verzia F6F-5 bude vydaná v klasickej krabičke a bez prepadlín na krídlach. Tento kit svojou kvalitou definitívne posúva zatiaľ najpoužiteľnejšieho academackého Hellcata v 1/72 do výpredajov a do minulosti. A na záver, za koľko? Určite najdôležitejšia otázka pre mnohých sedemdesiatdvojkárskych škrblíkov...Kúpil som to v modelshope za 11,99EUR, čo je vzhľadom ku kvalite a obsahu tohoto kitu naozaj vynikajúca cena. Preto neostanem len pri jednom kuse, však určite budem chcieť aj britské sfarbenie a 1ks odložiť ako zberateĺskú atrakciu, že aj Eduard raz vydal svoj kit v zboku otvárateľnej krabičke :)

2 komentáre:

  1. Hello

    Thank you for this in-box, good looking kit, I have to purchase one for myself.

    Hope you will build it soon.

    Best
    Robert

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hello Robert,
    I can confirm, this kit is really gorgeous! I hope that Eduard will prepare another nice 1/72 kits as MiG-15, Bf 110, B-534, MiG-21 :)

    Yes, I would like to start building as soon as possible. And 2 Hellcats at the same time (USN, FAA :) But you know, so many ideas and so little time...

    Best regards
    Pavol

    OdpovedaťOdstrániť