pondelok 22. augusta 2011

Yak-9D/B/R, Dakoplast 1/72


Pridávam malú spomienku na 90's. Vtedy ruská firma Dako Plast vydala niekoľko zaujímavých kitov ruských strojov z WW2, napr. LaGG-3, IL-2m3 a Jak-9. Boli to shortruny s celkom vydareným povrchom, ktoré ale na prvý pohľad nevyzerali, že budu ľahko zostaviteľné. Nakoniec to však nebola celkom pravda...Kit Jak-9 je nadizajnovaný ako univerzálny, pre viac verzií tohoto stroja. Konkrétne ponúka hlavné vojnové verzie Jak-9, Jak-9D s predĺženým doletom, stíhací bombardér Jak-9B a prieskumnú verziu Jak-9R. Pre Jak-9B kit obsahuje alternatívny zadný číry prekryt kokpitu a náznak 4 bômb uložených v priestore za pilotom. Pre verziu Jak-9R sú k dispozícii kamera a číry diel znázorňujúci prekryt kamery na spodku trupu. Dvojjazičný manuál (ruský/anglický) je veľmi dobré prehľadný. a slušne zobrazuje rozdiely medzi jednotlivými variantami.

Každá verzia je zastúpená jedným markingom. V 90's už prevažoval názor, že ruské stíhačky v druhej polovici WW2 boli kamuflované dvoma odtieňami šedých farieb (a nie kombináciou zelenej a hnedej), čo už úplne rešpektoval aj výrobca tohoto kitu. Jednotlivé odtiene sú referencované na vzorkovník Humbrol, teda asi najznámejší medzi modelármi v 90's.

Nálepky sú na priemernej úrovni, ale stále použiteľné, pokiaľ modelár nemá vhodnejšiu náhradu. čo je dôležité, majú slušný sútisk farieb, čo nie každe´mu výrobcovi sa vždy podarí práve pri červených hviezdách s bielým a tenkým červeným lemom. Po vyše 10 rokoch po stavbe sa mi však tieto dekále doslova rozpadávajú na povrchu kitu. Je však pravda, že som ich v tej dobe nezalakoval, moja chyba...

Kit obsahuje 2 rámčeky dielov zo svetlošedého plastu a 1 rámček čírych dielov. Spracovanie povrchu draku je pre mňa to, čo sa mi najviac páči z celého kitu. Paneláž v prednej častí trupu je jemná (nezaškodí mierne zvýrazniť), zobrazenie plátna v priestore za kokpitom je veľmi pekné. Jednoduchý povrch krídel s minimom krytiek a paneláže na spodnej strane len verne zobrazuje realitu.

Pohľad na rámček A, ktorého hlavnou časťou sú polovičky krídel. Plátenný povrch krideliek je znázornený veľmi decentne:

Pohľad na ďalšie detaily z rámčeka A. Potešujúce je znázornenie konštrukcie z vnútorných strán krytov podvozkov. Tiež detaily na kolesách a podvozkové nohy sú vzhľadom na použitú technológiu celkom vydarené:

Pohľad na rámček B s polovičkami trupu. Bočné steny kokpitu majú náznak konštrukcie a niektorých riadiacich prvkov:

Pohľad na rámček s čírymi dielmi. Poteší delený kryt kokpitu. Hrúbka prekrytu je však na hranici tolerancie:

Pre tento kit je k dispozícii sada leptaných dielov od Extratech. Osobne som si ju vyskúšal už pri mojej prvej stavbe tejto Jak-9 a môžem len doporučiť, dokáže model naozaj vyšperkovať. Veľmi užitočným doplnkom pre tento kit je vákuový prekryt kokpitu od Pavla models, keďže originál prekryt z krabice je dosť hrubý!

Aj keď originálne nálepky nie sú úplne zlé, pre moju druhú stavbu tohoto kitu dám prednosť niečomu inému. Konkrétne firma AML ponúka aršík  AMLD 72 004   Stalin's Eagles in Yaks II so zaujímavými markingami a maľovkami pre 4 stroje Jak-9 rôznych verzií. Z týchto štyroch markingov sú dva použiteľné pre tento kit.

Keďže už jednú stavbu tohoto kitu som už absolvoval, mám predstavu o rozsahu práce. Ide o jednoduchý stroj, kde sa oplatí pohrať s kokpitom. Najviac práce bude s podvozkovými šachtami., ktoré sú síce v reále veľmi jednoduché, ale ich správne vnútorné spracovanie nie je v kite nijak riešené. Inak tento kit je bezproblémový. Viac obrázkov mojej prvej stavby je v tomto príspevku.

V úvode som spomenul, že firma Daco obohatila v 90's trh troma sovietskymi mašinami z obdobia WW2, konkrétne IL-2, LaGG-3 a Jak-9. Až do vydania kitu od Eduarda, bol šturmovík od Dako tým najlepším na trhu. LaGG-3 má už tiež svoje dostupné alternatívy na trhu (napr. Roden). No s Jak-9 je to stále veľká bieda. Okrem kitov od A-model, ktoré ale predstavujú povojnové verzie, resp. verzie, ktoré zasiahli do bojov v malom rozsahu a starej karikatúry Jak-9 od Airfix, nie je na trhu dostupné nič. Žiaľ, klasické verzie Jak-9, ktoré svojimi počtami významne ovplyvnili priebeh leteckých bojov nad východnou frontou v druhej polovici WW2, sú výrobcami modelov dokonalé ignorované. Je zaujjímavé, že keď sa aj niektory výrobca pustí do jakov, tak vždy to je Jak-3, ktorý tiež svojimi počtami a významom nijak neprekonal Jak-9...Teda situácia s deviatkami v 1/72 je dosť zlá. Preto som rád, že sami prostredníctvom kolegu v práci podarilo tento, už teraz vzácny kit, minulý rok zohnať v modelárstve v Nových Zámkoch...

3 komentáre:

  1. vdaka za spomenutie kolegu:) Pekne od Teba. aj inokedy donesiem, ak sa tam najde nejaky stary kit

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Odpovede
    1. Pokud máte stále zájem o výše zmíněné modely, respektive o modely sovětských letadel WWII, mohu levně nabídnout větší počet kitů v měřítku 1/72.Jedná se o modely LaGG-3, Jak-9, Il-2,LaG-5,La-5,La-7, Pe-2,Tu-2, Po-2 od firem Dako Plast, Toko, Eastern Express, ICM, Academy, Eduard, Cooperativa, KP (cca 20 stavebnic).Všechny jsou kompletní, s návody a obtisky, některé bez krabiček.V případě zájmu zašlu kompletní seznam s cenami.Můj e-mail : simavaclav@centrum.cz

      Odstrániť