nedeľa 16. marca 2014

Vampire FB Mk.5 "Armée de l'Air & Aéronavale", Azur 1/72


Už minulý rok spoločnosť MPM avizovala prípravu nového kitu Vampire v 1/72. Osobne som začal mať veľké očakávania, keďže aj tento typ bol dlhodobo mimo záujem renomovaných výrobcov. Prvým obratom smerom k lepšiemu bola novinka 2013 od Airfixu v podobe dvojmiestnej cvičnej verize T.11. Krásnu sériu celorezinových Vampirov ponúka tiež CMR. Kvalita CMR kitov je vynikajúca, ale nie každému vyhovuje tento typ stavebníc. Myslím, že MPM veľmi správne rozoznalo medzeru na trhu a pustilo sa do témy. Prvým skutočným výsledkom je verzia FB Mk.5 ponuknutá na trh pod značkou Azur.

Zboku otvárateľná krabička obsahuje dva rámčeky dielov v stredne šedej farbe, rámček čírych dielov, aršík nálepiek a manuál.

Manuál je vytlačený kvalitnom lesklom papieri, úplne v súlade s posledným trendom, teda viacfarebný, a o to viac prehľadný stavebný postup, rozdelený do viacerých krokov a plne farebné schémy markingov a kamufláži. Na výber sú štyri markingy, tri francúzskeho letectva a jeden francúzskeho námorníctva.

Aršík nálepiek je vytlačený firmou Aviprint. V poslednej dobe považujem práve kvalitu nálepiek za najväčšiu slabinu všetkých kitov z produkcie MPM. V prípade tohoto kitu sa kvalita výrazne zlepšila v porovnaní s kitmi zo série Griffon Spitfire/Seafire alebo Jak-23, kde napr. popisky sú prakticky nepoužiteľné a podobne to je s drobnými kresbami...Napriek zlepšeniu kvality, myslím, že stále to nie je na 100%, na úrovni súčasného štandardu. Čo však s radosťou pochválim, je presnosť francúzskych roundelov, ktoré neviem prečo, málokomu vychádzajú bez škúlenia. Ďalším plusom sú biele ciferníky na prístrojovú dosku, ktoré určite pekne oživia kokpit aj bez použitia leptanej prístrojovky.

Celkový pohľad na rámček A:

Detailnejšie pohľady. Deliaca rovina trupu je vodorovná. Drobné detaily trupu sú krásne ostré a výrazne oživa celkový dojem. To isté platí aj pre paneláž. Predná podvozková šachta je súčasťou spodnej polovice trupu, je dostatočne hlboká a výborným základom pre prípadný ďalší detailing.

Vrchné polovice krídel. Znova sú tu krásne linky paneláže, ostré, dostatočne hlboké a nestrácajúce sa... 

Pohľad na vstupy sacákov, podvozkové nohy a prídavné nádrže. Všetko je čisté, detaily pekne ostré.

A ďalšie detaily na rámčeku A. Kolesá a ich disky, knipel, výtoková tryska motora Goblin 2 a ďalšia drobotina:

Celkový pohľad na rámček B:

Detailnejšie pohľady. Šachty hlavných podvozkov sú súčasťou spodných polovíc krídel. Sú dostatočne hlboké a s ostrými štruktúrovanými spodnými stenami.

Detailná prístrojová doska spolu s bielými ciferníkami z dekálového aršíka môžu byť dostatočným riešením do kokpitu.

Pohľad na výškové kormidlo s vyvážovaciou ploškou.

Pohľad na nosníky zadných kormidiel, ktoré sú riešené vcelku so smerovými kormidlami.

Ďalšie detaily na rámčeku B. Vtipne je riešená predná časť motora Goblin 2, ktorý by sa mohol takto javiť ako s dvoma vstupnými stupňami. Ale predpokladám, že to je za účelom lepšej viditeľnosti tejto partie motora cez bočné sacáky. Kit obsahuje dva páry neriadených rakiet.

Všetky kryty podvozkových šachiet sú pekne štrukturované aj z ich vnútorných strán.

Pohľad na rámček s čírymi dielmi. Prekryt kokpitu je delený a dostatočne tenký. Koncové oblúky krídel sú súčasťou tohoto rámčeka, teda je možné pekne znázorniť sklá polohových svetiel

Osobne si myslím, že výberom tohoto typu sa MPM podarila trefa priamo do čierneho. Množstvo verzií a užívateľov, ako aj zaujímavá história tohoto typu, s možným budúcim nábehom na Venomy...Viem, sú tu aj nové Vampíry od Cyber Hobby. Ale v tomto prípade sa opakuje situácia s Hellcatmi od Eduardu a Cyber Hobby dva roky dozadu. Proste aj v tomto prípade dostanem od českého výrobcu oveľa viac muziky za oveľa menej peňazí. 

Čo sa týka doplnkov, tak o tie sa nebojím, samotná MPM avizuje v návode farebnú leptanú sadu, ktorá sa bude dať dokúpiť, resp. bude súčasťou "profipack" balení. Ono samotný kit, ma vynikajúcu úroveň detailov, možno by stačilo len dorobiť pútacie pásy na sedačku...

Obsah krabičky veľmi polahodil mojim očiam a predpokladám, že to ide aj pekne dohromady. Dôkazom môže byť stavba Alfreda Riedela na modelfóre.

MPM si týmto Vampírom našlaplo vynikajúco...len ešte niečo urobiť s tými dekálmi a bude to špičkový kit aj bez prižmúreného oka ;)  

P.S. Kit som si zakúpil za vlastné a vyjadrujem tu svoj vlastný názor.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára