nedeľa 11. mája 2014

2x S-89 (Spitfire LF Mk.IXe) - HOTOVO

Dvojička československých spitov je dokončená. Už dobre známy model od AZ som vylepšil pomocou následujúcich doplnkov:

- sada leptaných dielov MARABU 72014
- rezinové výfuky QB 72168 (fishtail), QB 72171 (round)
- rezinové stožiare QB 72332
- vakuový prekryt kokpitu V72-74
- sústružené hlavne Master AM-72-005

Všetky horeuvedené doplnky sú vhodné na použitie na tomto kite, aj keď nie sú niektoré z nich priamo navrhnuté pre AZ. Jediným sklamaním je pre mňa použite vakuových čelných štítkov Pavla. Myslím, že oproti originál číremu dielu nepriniesli žiadne vylepšenie vzhľadu, ale len komplikácie s prilepením. Takže nabudúce určite u mňa nie, z vákuového prekrytu budem naďalej využívať len stredný diel. S ostatnými doplnkami som maximálne spokojný a prinášajú viditeľné zlepšenie vzhľadu.

Pre oba kúsky platí, že existuje minimum fotografií originálu, a aj tie nie sú veľmi kvalitné. Teda môžu byť pripomienky k vzhľadu a vyhotoveniu kamufláži a markingov. Keď som nedokázal niečo jednoznačne určiť, tak som improvizoval a zároveň sa držal známych predpisov a zvyklostí. Napr. ak nie je možné jednoznačne určiť z fotky, či nábežné hrany krídel a výškové kormidlá policajného spita boli naozaj červené, držal som sa známeho predpisu pre stroje SNB a podobne. Na znázornenie zastriekania častí trupov pred aplikáciou nových markingov a opráv častí drakov som použil nemecké odtiene RLM83, RLM02. Predpokladám, že tieto farby boli dostupnejšie v ČSR ako originál RAF farby.

S-89, SL662 (KR-7), 1.letka Leteckého pluku 10, Praha 1946


S-89,  OK-BXD, Bezpečnostné letectvo

Téma československých spitfirov S-89 je pre mňa stále veľmi zaujímavá. Ani náhodou ich nepovažujem za nudné aj vďaka prevažujúcemu opotrebovaniu ich povrchov po opravách a zmenách markingu. To dáva priestor dostatočne sa vyhrať s patinou. Tiež nedostatok kvalitných fotografií dáva priestor na určitú improvizáciu, pričom sa však držím známych predpisov, zvyklostí a logiky... Tak po LS-6 (Sword), KR-7 (AZ), OK-BXD (AZ) mi postupne pribudnú do zbierky ďalšie...no minimálne niektorá českobudejovická, akademická a strieborná predvádzacia.

5 komentárov:

  1. Great Spitfires! Have to buy JBR Decals :)

    Regards

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hi Robert, yes I've used the JBR Decals. I can recommend it.

      Odstrániť
  2. Gratulujem ku krásnym spitom aj celkovej prospešnosti Vášho blogu - bez kriku a osočovania objektívne k veci.Len tak ďalej...
    ps.téme bezpečnostného letectva sa venoval p.Zupko z NZ.
    Neviem či ešte pomôže prikladám link,
    http://elkom-nz.com/product.php?id_product=21030
    za seba a mne podobných ďakujem
    s pozdravom Ladislav Mokossényi NZ

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vďaka Ladislav! :) Áno, to CD a s dekálmi boli vlastne prvou ucelenou prácou k téme, že sme poznali, že také jednotky existovali a mali zaujímavý letecký park.

      Odstrániť
    2. Krasne spravene Spitfire....klobuk dolu.Ako napisal Lacko bez okolkov kriku a osocovania.Drzim palce M.B. Nove Zamky

      Odstrániť