štvrtok 14. januára 2010

EE Canberra B(I)8, Airfix 1/72


Z celej série minuloročných noviniek od Airfixu, ma práve Canberry úplne najviac potešili! Airfix pripravil v roku 2009 nové kity v pestrej kvalite. Od skutočného nepodarku MiG-15, cez nič moc Spitfire Mk.IXc a priemerné Spitfire PR.XIX+Hawk 100, až po vydarené Sea Harriery a Canberry. Teda dá sa povedať, že je tu priama úmera medzi veľkosťou a kvalitou kitu.

V krabici Canberra B(I)8 je v sáčku zabalených 6 rámčekov dielov zo svetlošedého plastu a 1 extra zabalený rámček čírych dielov. Manuál je veľmi starostlivo pripravený, chýba mi snáď len popis typov závesnej výzbroje, ako sa to už stalo zvykom napr. u kitov Revell alebo Trumpeter. Aršík nálepiek je veľmi pekný, bez posunov tlače a obsahuje množstvo popisiek.
Výber kamufláži a markingu je veľmi zaujímavý. Po jednom stroji britského (RAF), novozélandského (RNZAF) a juhoafrického (SAAF) letectva. Osobne sa mi najviac páči celokovový juhoafrický stroj . Vlastne som ešte nezistil, či to má mať "High Speed Aluminium" nástrek, resp. tie stroje boli NMF.

Paneláž je v negatívnom prevedení a výraznejšia, teda klasika posledných Airfix noviniek. Len u väčších mašín, ako je táto Canberra, je to akosi menej bijúce do očí. Výzbroj  v stavebnici je veľmi bohatá: 6x1000lb. bomba, 4x blok neriadených striel na zavesenie pod krídla, 2x RS AS-30 a 1x púzdro so štyrmi 20mm kanónami. Bombovnica je vyriešená s možnosťou otvorenia, ale jej interiér je veľmi schématický. Osobne ju plánujem zavrieť a zavesiť pod ňu púzdro kanónov.

Trupy sú riešené ako samostatný rámček C:

Rámček A a detaily kokpitu:


Rámček B s detailnejšími pohľadmi na podvozkové nohy a šachty, plus vnútorné strany vztlakových klapiek:

Rámček D:

Rámček E:


Rámček F s detailnejšími pohľadmi na riešnie bombovnice:

Rámček čírych dielov G:

Stavebnica má množstvo pekne navrhnutých detailov a pri jej stavbe sa budem orientovať len na dopĺňaníe a zdokonaľovanie detailov. A presne takéto stavebnice mám rád! Ostáva si už len počkať na nejaké doplnky. Pre verziu PR.9 sú už na trhu a ďalšíe v príprave. Tak verím, že sa dostane aj na B(I)8.

Tentokrát sa Airfix uviedol v skutočne dobrom svetle! A cena cca 10EUR za takýto kit je vynikajúca.

1 komentár:

  1. Pri juhoafrickom stroji je chybna kamuflaz nema byt strieborny ale cely mal nater farbou PRU BLUE

    OdpovedaťOdstrániť