nedeľa 8. septembra 2013

MiG-21SMT Fishbed-K, RV Aircraft 1/72 - HOTOVO

Na záver len krátke zhrnutie. Pre oba modely som použil následujúce doplnky:

  • Quickboost QB 72 200 MiG-21MF/SMT/bis Air Intake (Fujimi)
  • Quickboost QB 72 228 MiG-21MF/SMT/bis Air Scoops (Fujimi)
  • Air Master AM-72043 MiG-21 SM/M/MF Pitot Tube
  • PE sada EdModels 72013 MiG-21bis (Zvezda)
  • Popisky Eduard D72006 MiG-21SMT 
Celý horeuvedený zoznam dvakrát, jeden komplet pre každý kit. Po stavbe mám názor, že sacák od Quickboostu QB72200 nie je nutné použiť a úplne je postačujúci originál v kite. Navyše bude menej problémov s jeho prilepením. 

Leptanú sadu od EdModels, ktorá je primárne určená pre MiG-21bis od Zvezdy, som použil, lebo v čase začiatku stavby ešte nebola k dispozícii farebná sada na kokpit R.V.Aircraft RV001, Touto novou sadou je v podstate celý kokpit vyriešený. Ostatné detaily sa dajú úspešne alternovať novou leptanou sadou od RES-IM PE72006 "MiG-21 MF/MFN Exterior"

Za najužitočnejšie doplnky považujem sústruženú pitotku od Air Master a popisky od Eduardu. Oba tieto produkty zároveň riešia aj dve zo slabín kitu, teda často zlomenú plastovú pitotku a chýbajúce popisky. Nehovoriac o tom, že pitotka u MiG-21 je vynikajúco viditeľným detailom, tak prečo tým model nevyšperkovať...

Air Scoops od QB je už len uľahčením práce, keďže sa mi nechcelo odvŕtaváť otvory na sacákoch, ktoré obsahuje kit.

Samozrejme, je to slobodný výber modelára, ktoré aftermarket doplnky použije a či vôbec niektoré potrebuje...

Čo sa týka samotnej stavby, tak jednotlivé kroky som dokumentoval na tomto blogu, vrátane uvedenia použitých farieb a inej chémie

A tu je výsledok priblížne 200 hodinovej práce:


MiG-21MT, 66th APIB, Vescevo AB, 1972. Tento model dostal ako podvesenú výzbroj pár protizemných rakiet S-24 s adaptérmi APU-68 (RV Armament set), pár bômb PTB-100 (HB kit Mi-24) a prídavnú nádrž pod trupom (zostatok z kitu od KP).

MiG-21SMT, 296.IAP, 1980. Tento model dostal pod trup "atómovku" IAP-500 (RV Armament set) a pod krídla dve prídavné nádrže (prebytky zo starých KP kitov). Tiež má zavesený pár štartovacích SPRD-99 (z kitu Zvezda MiG-21bis). Či tento konkrétny stroj mal schopností "atómového nosiča", to veru netuším a beriem to ako fikciu. Každopádne mnohé SMT verzie boli rozšírené o túto schopnosť, čo je uvedené aj v zaujímavom článku na Modelwebe."Jak balalajka k závaží přišla".

Tieto modely veľmi sadli do môjho vkusu, hlavne čo sa týka prevedenia povrchu. Ten umožňuje sa doslova modelársky vyblázniť na kamuflážiach, prípadne NMF povrchoch, a patinovacích technikách. Je to vďaka bohatostí detailov, kvality paneláže a citlivého onitovania už od výrobcu. Preto ostávam na ich vlne a rozbieham ďalšiu stavbu, tentokrát dvojičku, slovenskú MF a českú MFN. 

5 komentárov:

  1. Paráda, radosť sa pozerať. Držím palce pri stavbe mf.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelá práce. Pravidelne sleduji a obdivuji. Jsem zvedav na dalsi stavbu.
    V. Malek

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ďakujem! :)

    Pre mňa sú oveľa atraktívnejšie verzie MiG-21, ktoré lietali u nás. V tejto stavbe som sa oboznamil s kitoma dúfam, že načaté MF a MFN budú ešte krajšie.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. parada, vcera mi na kapote auta "pristala" MIG-21 v polskych farbach.Asi ju nejaky dobrak vyhodil z balkona. Nuz s Palovimi modelmi sa vobec neda porovnat :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ešte že len model. Asi niekto rušil zbierku... :)

    OdpovedaťOdstrániť