nedeľa 16. mája 2010

MiG-21PFM "Phantom Killer", Zvezda 1/72


Pod dobrým dojmom z kitu MiG-21bis od Zvezdy som si objednal aj starší MiG-21PFM. Potom som si však vyhľadal recenziu v Modelář Extra, 6.zošit a radosť ma prešla. Ale k tomu sa vrátim na záver... Návod je podobný ako v bise, teda celkom prehľadný a v dvoch jazykoch. Na výber sú dva markingy letectiev ZSSR a Severného Vietnamu.


Nálepky na pohľad vyzerajú pekne vytlačené, ale netuším, ako by sa s nimi naozaj pracovalo. Nakoniec aj tak plánujem urobiť PFM v markingu ČSĽA :)

Tento kit má veľa použiteľných spoločných dielov s bisom. Samozrejme, komplet trup je odlišný, plus množstvo špecifických dielov určených len pre PFM, napr. podtrupové závesné púzdro s kanónom... Stavebnica obsahuje 2 rámčeky dielov zo svetlošedého plastu a 1 rámček čírych dielov. Do počtu nerátam rámček s čírim stojanom. Paneláž je vyriešená do hĺbky a dosť jemne. Bude nutné ju pred striekaním trocha zvýrazniť. K zaveseniu je spomínané púzdro s kanónom GŠ-23, 1x prídavná nádrž pre zavesenie pod trupom. Na zavesenie pod dva krídlové závesníky sú alternatívne k dispozícii 2x RS R-3S aj s adaptérmi alebo 2x blok neriadených striel UB-16. Kit obsahuje aj pár pomocných štartovacích rakiet SPRD.

Pohľady na 1.rámček:


Pohľady na 2.rámček:


Číry prekryt kokpitu je delený a v použiteľnej hrúbke:


Čo sa týka doplnkov, tak si určite dokúpim lepty Part 72233 a resinovú sedačku od Pavly. Ako som spomínal v úvode, dosť ma vystrašila recenzia v Modelári, hlavne obrázok porovnania trupu z kitu s nejakou kresbou správneho obrysu. Na ňom vidieť množstvo väčších či menších tvarových odchyliek. Najhoršie však z toho vychádza predná časť trupu, ktorý je podľa recenzie podstatne tenší v tejto partii a navyše kratší až o 3mm!


Nedalo mi to a skúsil som trup z kitu porovnať s výkresmi, ktoré mám k dispozícii, konkrétne z publikácií 4+ a Jakab. Je mi jasné, že v poslednej dobe sa porovnávanie kitu s výkresmi už považuje pomaly za úchylku, ale ja som v tomto tak trocha stará škola a niekedy sa to aj oplatí...

Pri prvom zrovnaní s výkresom 4+ bol výsledok podstatne lepší ako uvedená porovnávačka s náčrtkom v Modelári. Chýbajúca časť vpredu bude doplnená prstencom-existujúcim dielom v kite. Teda, čo sa týka dĺžky, je trup OK. Na hrúbke tomu chýba necelý 1mm.


Výkres v monografii od Jakab je podstatne mladší. Podľa neho je ale tiež dĺžka trupu v poriadku, ale na hrúbke v prednej partii chýba niečo medzi 1-1,5mm. Čo už je dosť, ale nie je to také dramatické, ako porovnávačka v recenzii v Modeláři! Takže, z čoho si vybrať? 


Je jasné, že ani uvedené výkresy nemusia byť v poriadku a ani ten náčrtok v Modeláři, ktorý netuším z čoho vznikol...sedí však na ňom skoro dokonalé trup PFM z kitu od Bílka. Na záver som na sucho priložil k sebe ľavú polovicu trupu z PFM k pravej polovici trupu bis a majú v prednej časti úplne rovnaký priemer trupu. No podľa tých náčrtkov v recenzii, priemer trupu bisu vychádza priaznivejšie! Určite však nie tak drasticky zle ako u PFM... Takže tomu náčrtku PFM v recenzii moc neverím! 

Na všetkých výkresoch je vidieť, že napr. kuželový kryt schránky s brzdným padákom a anténa vystrážneho prijímača radárových vĺn sú v stavebnici menšie a asi bude stáť za to ich upraviť.

2 komentáre:

  1. Podla obrazkov si pamatam ze tato Zvezda mala aj pomerne zvlastny celny stitok kabiny....ako to vyzera s nim si nepozeral?...

    OdpovedaťOdstrániť